Υποστήριξη Εφήβων

άερτον - Υπηρεσίες

Ψυχολογική υποστήριξη εφήβων – Πανελλήνιες εξετάσεις

 

Είμαι έφηβος...

 

Η εφηβεία είναι μια μεταβατική περίοδος, ανάμεσα στην παιδική ηλικία και την ενήλικη ζωή, που χαρακτηρίζεται από έντονες αλλαγές, τόσο στο σώμα, όσο και στο συναίσθημα. Είναι μια περίοδος υπαρξιακής αναζήτησης, εσωτερικών συγκρούσεων, προβληματισμών και αμφισβήτησης όλων των καθιερωμένων αξιών της ζωής (κοινωνίας, ρόλων, θεσμών, κατεστημένου). Είναι το στάδιο, όπου ο έφηβος προσπαθεί να διαμορφώσει μια μοναδική, ξεχωριστή προσωπικότητα και να βρει το δρόμο του. Κατά την περίοδο αυτή, οι έφηβοι, πολλές φορές, δυσκολεύονται να επεξεργαστούν καινούρια και δυσάρεστα συναισθήματα, δεν μπορούν να καταλάβουν τί νιώθουν και γιατί, ενώ ταυτόχρονα διστάζουν να μιλήσουν για όσα τους συμβαίνουν. Οι δυνατές επιθυμίες και οι ανησυχίες, οι συγκρούσεις με τους γονείς, τα αισθήματα μοναξιάς και ντροπής, αλλά και η σεξουαλική ζωή, είναι μερικά από τα ζητήματα που απασχολούν έναν έφηβο.

 

Θα τα καταφέρω;…

Σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί και το άγχος των πανελληνίων, η αγωνία για μια διαδικασία που συνδέεται άμεσα με την απόκτηση επαγγελματικής και προσωπικής ταυτότητας. Οι προσδοκίες των άλλων αλλά, πολλές φορές, και του ίδιου του εφήβου από τον εαυτό του, σε συνδυασμό με την κρισιμότητα των εξετάσεων αυτών για το μέλλον, ίσως είναι για τον έφηβο ένα φορτίο δυσβάσταχτο που δεν μπορεί εύκολα να διαχειριστεί.

 

Μπορώ!

Σε μια περίοδο που η πίεση γίνεται αφόρητη, η ψυχολογική υποστήριξη του εφήβου μπορεί να είναι ιδιαίτερα βοηθητική, καθώς, μαζί με ένα πρόσωπο εμπιστοσύνης και μέσα σε ένα περιβάλλον ασφαλές, ο έφηβος έχει την ευκαιρία να μιλήσει για όσα τον απασχολούν, να αγγίξει θέματα που του προκαλούν αναστάτωση και φόβο, να ανακαλύψει αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης των δυσκολιών του, να αισθανθεί τις δυνάμεις του και να προετοιμαστεί καλύτερα για το μέλλον που ανοίγεται μπροστά του.  

 

Έλα στην ομάδα!

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατόν για λεπτομέρειες και διευκρινήσεις.

inps